Zones took care of every stage of the garden’s renewal - taking the clients’ ideas into account every step of the way.

WORDS Mina Phillips

When landscaping specialist Nichola Vague first visited this character villa in Omokoroa, she could see that the surrounding garden was full of potential, with a stunning coastal location and established structural trees and planting. Her clients initially asked for their garden to be tidied up. From there, they began discussing the design possibilities.

“The original spaces weren't working for them”, explains Nichola. “The garden was quite overgrown, so we discussed clearing a substantial amount of existing planting and clutter. We then went through the process of redesigning. They’re big entertainers so the focus of the brief was about creating outdoor living and entertaining spaces. The garden renovation tied in with a house renovation project, so much of the focus was on creating space to let the house breathe and developing a landscape setting that reflected the home's beauty”. 

Nichola took care of every stage of the garden’s renewal - taking her clients’ ideas into account every step of the way. 

“This garden has two main themes”, she explains. “One was sticking with the existing character which was featuring iceberg roses  - a green and white garden. Very much following a formal cottage style but maybe a contemporary take on that. As we moved around to the seaside, we created a green and white subtropical garden which included specimen bromeliads, cycads and palms.”

Once the design was completed and approved by the homeowners, Nichola presented them with a fixed-cost and project timeline. From there, she managed her team as they implemented the design - a process which was carried out in stages over one year.

Concrete pavers were installed, extending the outdoor living area from the deck. The existing pine deck was painted grey, which provided an inspirational colour scheme.

“We decided to match any new decking with the existing painted deck and the result is a seamless blend of old and new”, tells Nichola.

To increase privacy, timber trellis screening was installed as well as fencing. So that the homeowners could enjoy year-round outdoor use, Nichola’s team also installed a louvre roof; provided by Pacific Outdoor Solutions. Paired with outdoor lighting, the roof creates a lovely space to enjoy the outdoors in the evenings. 

On the surrounding landscape, the Zones Tauranga team built retaining walls and established vegetable beds. A carefully planned garden was planted and defined with edging. A water feature was installed as well as a new lawn and a subtropical seating area. 

“I think this is a stunning property”, says Nichola. “It’s now a lot more usable for them. I think the new design has given the house a lovely setting. The entranceway is a lot more inviting. They can now entertain all-year-round because we put heating and lighting in the louvre - something that has transformed their outdoor use and the garden.”

With the outdoor living areas and garden complete, Nichola’s team are now scheduled in to install a new driveway for the homeowners. 

Book a FREE consultation

If you would like to discuss your garden and landscape requirements with your local Zones landscaping specialist, please get in touch today.